Vind uw reis

Reizen tonen

Wetenschappelijke
reisleiders

Reisleiders in
woord en beeld

Alle reisleiders

Reizen in goed gezelschap

Academische Reizen biedt
een breed scala aan culturele
reizen in klein gezelschap.

Alle reizen tonen

Brochure


Vraag onze brochure aan!

Brochure aanvraag

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwe reizen en actuele informatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Bel mij terug

Laat uw telefoonnummer
achter en wij bellen u zo
spoedig mogelijk terug...

Bel mij terug
HomeAlbanië

Albanië

Bijzondere natuur- & cultuurverhalen

Het verloop van de geschiedenis van Albanië laat zich het best omschrijven als grillig. Eeuwenlang was het land slechts een uithoek van het Ottomaanse Rijk, alvorens het in 1912 onafhankelijkheid vergaarde. Na de Tweede Wereldoorlog raakte Albanië onder het dogmatisch communistische bewind van Enver Hoxha langzaam maar zeker in een isolement. Deze periode van anonimiteit duurde bijna 50 jaar totdat het regime in 1991 uiteindelijk viel. Het in vergetelheid geraakt Albanië krabbelde op en sindsdien waait er een frisse wind en tappen de beleidsbepalers uit een ander vaatje. Buitenlandse investeerders zijn welkom en voorzien de economie van een impuls in onder meer de energie- en vervoersinfrastructuursector.

De periode van afzondering onder Hoxha had echter niet louter negatieve gevolgen. Op veel plekken in Albanië lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en zijn historische bouwwerken gaaf bewaard gebleven. Een reis door het land is een reis door de oudheid. Sporen en overblijfselen uit een ver verleden verraden de aanwezigheid van Illyriërs en Thraciërs, maar ook de tijd van Albanië onder Romeins, Byzantijns en Ottomaans bewind is in diverse steden te herleiden.

Tirana werd in 1920 de hoofdstad van Albanië. Het was destijds een klein plaatsje, had bij lange na niet de bravoure van een hoofdstad, maar dankte de uitverkiezing aan zijn centrale ligging. Het noorden en zuiden lagen namelijk met elkaar in de clinch en bij wijze van compromis werd gekozen voor het bescheiden Tirana. Naderhand overvleugelde de toevallige hoofdstad echter andere Albanese steden in rap tempo en werd het in vrijwel alle opzichten de belangrijkste stad van het land. Zo zijn de regering en het parlement, de Volksvergadering van Albanië en het presidentieel paleis gevestigd in het centrum van Tirana.

Albanië was lange tijd een gesloten boek, maar de al eeuwen bedrukte pagina’s zijn nu voor een ieder openbaar geworden en vertolken een meeslepend verhaal.

Reizen naar Albanië

Albanië, het laatste verborgen juweel van EuropaCultuur

Gedurende deze reis door Albanië maakt u kennis met Romeinse fora en amfitheaters in een van de oudste steden van Europa, Durrës, Unesco-Werelderfgoed als de antieke nederzetting Butrint, het traditionele Ottomaanse dorp Gjirokastra aan de Ionische kust, musea en paleizen van de hoofdstad Tirana, gemengd met invloeden uit de 21ste eeuw.

Tibor Bérczes Tibor Bérczes
vanaf: € 1.795
Albanië, het laatste verborgen juweel van Europa

Bewaarde
reizen

Larenweg 40, 5234 KA 's-Hertogenbosch 020 623 83 68 info@voyageculture.nl
  • Volg ons via Facebook