Vind uw reis

Reizen tonen

Wetenschappelijke
reisleiders

Reisleiders in
woord en beeld

Alle reisleiders

Reizen in goed gezelschap

Academische Reizen biedt
een breed scala aan culturele
reizen in klein gezelschap.

Alle reizen tonen

Brochure


Vraag onze brochure aan!

Brochure aanvraag

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwe reizen en actuele informatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Bel mij terug

Laat uw telefoonnummer
achter en wij bellen u zo
spoedig mogelijk terug...

Bel mij terug
HomeReisleidersSprekers bootreis Egeïsche Zee

Sprekers, lezingen en muziek


Sprekers, lezingen en muziek bootreis NRC Handelsblad Academie


 Prof. dr. Herman Philipse studeerde rechten te Leiden en wijsbegeerte in Leiden, Oxford, Parijs, en Keulen. Na werkzaam geweest te zijn aan de universiteit van Leuven keerde hij in 1978 naar Leiden terug, waar hij in 1983 promoveerde op Edmund Husserls filosofie van de logica. In 1985 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Leidse universiteit en sinds 1 september 2003 is hij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Prof. Philipse doet onderzoek op het gebied van de moderne en contemporaine wijsbegeerte, in het bijzonder de kennistheorie. Enkele boeken van zijn hand zijn: Atheïstisch manifest (Prometheus, Amsterdam 1995, 1998) en Heidegger’s Philosophy of Being A Critical Interpretation (Princeton University Press, Princeton 1998).

Plato en de Euthyphro-dialoog: wat is de fundering van onze moraal?
Na een inleiding over het leven en de dialogen van Plato (427-347 v. Chr.) wordt een vroege dialoog, de Euthyphro, besproken. Hierin formuleert Plato een fundamenteel dilemma voor alle religieuze funderingen van de moraal. Heeft Plato deze funderingen weerlegd door dit dilemma? Zo ja, wat zijn dan de grondslagen van de moraal?

Aristoteles: het Gulden en het Aardse Midden.
Na een inleiding over leven en werk van Aristoteles (384-322 v. Chr.) wordt eerst zijn deugdenethiek uitgelegd, waarin het criterium van het gulden midden een centrale rol speelt. Vervolgens bespreek ik Aristoteles’ natuurwetenschap en kosmologie, en de rol ervan in de wetenschappelijke revolutie van de 17e eeuw.


  Prof. dr. Fik Meijer(1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde. Na twaalf jaar als leraar werkzaam te zijn geweest in het voortgezet onderwijs en het hbo maakte hij in 1980 de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. Aanvankelijk publiceerde Fik Meijer vooral over de late Romeinse republiek, later ook over de zeegeschiedenis van de Grieken en de Romeinen. Ook vertaalde hij teksten van Griekse en Latijnse auteurs. De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Een leven tussen Jeruzalem en Rome, Macht zonder grenzen, De Middellandse zee en Twee steden. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs, de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht. Zijn nieuwste boek heeft als titel Jezus & de vijfde evangelist.

De rijke geschiedenis van Delos
Volgens de Grieken was Delos de geboorteplaats van de god Apollo. Tallozen trokken hier jaarlijks naar toe om hem in zijn tempel eer te bewijzen. In de vijfde eeuw v.Chr. was Delos geruime tijd het centrum van een grote zeebond. Later, toen de Romeinen er de baas waren geworden, werd Delos een belangrijk handelseiland. Allerhande goederen werden hier verhandeld. Het werd ook de grootste slavenmarkt van de regio. Talrijke monumenten, zoals de agora en de leeuwenpoort, leggen getuigenis af van het rijke verleden.

Johannes op Patmos
Op het Griekse eiland Patmos zou Johannes een visioen hebben gehad, dat beschreven is in het Bijbelboek Openbaring. Het boek roept talloze vragen op. Wie was deze Johannes, waarom schreef hij het en waarom wordt het nog zo vaak gelezen? Hoe moet het worden geplaatst ten opzichte van andere openbaringen? Welke voorbeeldwerking ging ervan uit? Hoe hebben machthebbers dit boek gebruikt om 'vijanden van God' te onderdrukken en hoe is Patmos omgegaan met dit boek van Johannes?


   Drs. Nikos Lanser
Nicolaas (Nikos) Lanser (1966) komt uit Rotterdam. Hij studeerde Oude Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en heeft altijd al grote interesse gehad in alles wat met Griekenland te maken heeft. Hij woont sinds 1998 in Athene en is naast tolk/vertaler en freelance journalist voor Belgische en Nederlandse media (o.a. correspondent voor BNR Nieuwsradio in Athene). Hij organiseert en begeleidt reizen in heel Griekenland.

Het ontstaan van het moderne Griekenland
Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen vanaf WO II en de daaropvolgende, desastreuze burgeroorlog. De stormachtige industrialisatie, het kolonelsregime, de herintroductie van de democratie, het lidmaatschap van de EU en de gouden jaren van de consumptiemaatschappij komen daarbij aan bod.


De zwakke broeder van Europa
Aandacht voor de mythen en realiteiten van een maatschappij die hard in aanraking is gekomen met zichzelf en moeite heeft een nieuwe weg in te slaan. De Griekse economie staat daarbij centraal en hoe het zover heeft kunnen komen dat het land een torenhoge staatsschuld, een zwakke concurrentiepositie en een nog steeds bestaand clientèlesysteem heeft.


   Drs. Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies . Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna en bijvoorbeeld een Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zeegebied. Haar kennis van de kunstgeschiedenis van de westerse wereld strekt zich uit van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de VS.

Griekenland in het werk van 19e- en 20e-eeuwse kunstenaars, van Delacroix tot Ai Wei Wei
Na vele eeuwen als Turkse provincie ontoegankelijk te zijn geweest, ontstak de Griekse opstand in 1821 een heilig vuur bij Europese kunstenaars als Delacroix en Scheffer; in de westerse bouwkunst brak het neo-grec baan en vele kunstenaars trokken naar Griekenland. Eind 20e eeuw raakte Cy Twombly geïnspireerd op het eiland Mykonos. Ai Wei Wei had in 2016 een expositie in Athene, waarbij hij zich door Cycladische beelden en de recente vluchtelingenproblematiek liet inspireren.

Icoonkunst
Iconen lijken op elkaar. Toch heeft ieder land, ieder Grieks eiland een eigen stijl. De Griekse icoonkunst kent verscheidenheid in de kloosters op afgelegen eilanden, waar monniken een eigen ‘handschrift’ ontwikkelden. Een Kretenzische icoonschilder reist in 1567 naar Venetië, waar hij Il Greco, de Griek, wordt genoemd. Via Rome belandt hij in Toledo, waar hij tot zijn dood een gevierd schilder is. Zijn zeer herkenbare, maniëristische stijl valt eeuwen later pas weer in de smaak, bij Picasso en de Duitse expressionisten.  Ramsey Nasr is dichter/schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de Hugues C. Pernathprijs. Een jaar later debuteerde hij als prozaschrijver met de novelle Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen, gevolgd door Twee libretto’s. Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Hij trad hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. Eind oktober 2012 zag na een jaar van heimelijke inspanningen een grootschalig cd-project het licht: Hier komt de poëzie! is een 7-cd-box die een persoonlijke keuze uit de Nederlandstalige poëzie bevat, van de middeleeuwen tot en met de Vijftigers. Het bijzondere aan deze bloemlezing van 350 gedichten is dat de poëzie enkel te beluisteren is. Na het dichterschap des vaderlands koos Nasr voor een radicaal nieuwe koers, of liever, een oude: sinds mei 2013 behoort hij tot het vaste ensemble van TA. Na meer dan 13 jaar terug naar het theater.

Medea en de moderniteit. Over de mythe en de Ander.
Een van de meeslependste Griekse tragedies is steeds weer actueel: het tegelijk roerende en afstotende drama van een vrouw die meegetroond wordt naar een ver land door de man op wie zij verliefd is en vervolgens verstoten en zo vernederd wordt om haar afkomst dat ze bloedig wraak neemt. Euripides maakte van de vurige tovenares uit de Argonautenmythe een tragische vrouw die ten prooi is aan ontheemding, discriminatie, jaloezie en ambitie.

Voordrachten uit de schatkamer van de klassieke Griekse literatuur.
De reden dat Aeschylus, Euripides, Sophokles en Aristophanes, de grote toneelschrijvers uit Athenes Gouden Eeuw, nog altijd aanspreken en uitnodigen tot actualiseren, is dat ze in hun tragedies en komedies alle grote levensvragen stelden en alle belangrijke menselijke karaktereigenschappen doorgrondden. Hetzelfde kan gezegd worden van Homerus' Ilias en Odysseia, de oudste literatuur van Europa, die in een meeslepende verteltrant al wat menselijk is beschrijft. De klassieke Griekse literatuur vormt een schatkamer van tragiek, humor, heldhaftigheid, sluwheid en ontroering.


Muziek
Tijdens de bootreis zullen enkele recitals voor u ten gehore worden gebracht met nadruk op muziek en componisten uit de regio.

  Vital Stahievitch is een begaafd pianist die zijn muzikale carrière begon in Minsk waar hij studeerde aan het Nationale Muziekcollege en Nationale Muziekacademie bij Zoya Kacharskaya. In 1996 won hij op zijn zestiende een prijs op de Internationale Pianowedstrijd in Vilnius. Sinds die tijd treedt hij wereldwijd op als solist en met verschillende orkesten en kamerensembles. In 2000 nam hij een CD op met muziek van Schubert en in 2008 bracht hij een nieuwe CD uit met muziek van Prokofiev. Zijn repertoire bestaat uit werken van verschillende stijlperioden, van oude muziek tot zeer moderne werken, zijn voorkeur ligt echter bij Romantische en Russische componisten zoals Chopin, Schubert, Rachmaninov en Prokofief.In 2007 voltooide Vital Stahievitch zijn Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hakon Austbo.
Reis met Sprekers bootreis Egeïsche Zee:

Bewaarde
reizen

Larenweg 40, 5234 KA 's-Hertogenbosch 020 623 83 68 info@voyageculture.nl
  • Volg ons via Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwe reizen en actuele informatie.